Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dit is een volledig medisch systeem dat al meer dan 2000 jaar diagnoses stelt, ziektes kan genezen, klachten verbetert en ook preventief werkt. Eeuwen geleden al konden de Chinezen het functioneren van het menselijk lichaam nauwkeurig verklaren door het observeren van de natuur. De Chinese geneeskunde is nauwelijks alternatief te noemen. Wist u dat meer dan 1/3 deel van de wereldbevolking er al honderden jaren dagelijks gebruik van maakt?

De Chinese zienswijze benadert de mens en zijn ziektes anders dan de Westerse geneeskunde. Ze verschilt hierin door niet de ziekte maar de zieke mens in zijn omgeving centraal te stellen. Alles wat bestaat is volgens de Chinese filosofie een samengaan van 2 oerkrachten, Yin en Yang. Gezondheid hangt af van een goed evenwicht tussen deze krachten. Bij verstoring kunnen er klachten optreden. De bekendheid van acupunctuur is vooral ontstaan door de goede resultaten bij pijnbestrijding. Met acupunctuur en de verwante acupressuur kunnen echter nog veel meer aandoeningen bestreden worden.

Basisprincipe

Het basisprincipe van de acupunctuur is de circulatie van de levensenergie Qi. Deze stroomt via een ingewikkeld stelsel van kanalen (meridianen) door ons lichaam. Bij ziekte is het evenwicht in de energiehuishouding verstoord.

Bij een acupunctuurbehandeling worden dunne naalden op nauwkeurig omschreven punten ingebracht. Hierdoor kan de stroom van de energie beïnvloed worden en kunnen blokkades worden opgeheven. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is dit zeker niet pijnloos. Vanzelfsprekend wordt er in de praktijk uitsluitend met zorgvuldig gesteriliseerde of wegwerpnaalden gewerkt. Door het opsporen en bewust laten worden van de mogelijke oorzaak die ten grondslag ligt aan de klacht kan men ook zelf meewerken aan het genezingsproces. Een deel van de behandeling bestaat vaak uit adviezen op het gebied van voeding en leefwijze.